Marmor

Marmor är i grund och botten en kalksten som under många år av tryck och värme kristalliseras. Denna vackra sten har använts i årtusende för bygg och dekorering och idag är det lättare än någonsin att skaffa en bänkskiva i marmor till ett bra pris.

I vårt sortiment hittar ni över trettio sorter marmor, med rätt impregnering och underhåll så kan marmor användas till det mesta, såsom köksbänkskiva, fönsterbänk o.s.v.

Exklusiva marmorstenar säljs endast i hela tavlor. Dvs minimum köp för exklusiv marmor är 2.5 kvadratmeter. Att göra mindre beställningar blir för kostsamt då det blir mycket spill som inte kan användas till annat.
Detta gäller bara de exklusiva marmorstenarna, övrig marmor går att beställa i önskade mått.

Inspiration kök 14

Allmänt om marmor

Marmor och kalksten har karbonatmineral (kalcit) som huvudmineral och båda stensorterna har likartade tekniska egenskaper.
Marmor och kalksten är båda känsliga för syror som kan etsa och ge märken i stenen. Syror finns i t.ex. sura rengöringsmedel, fruktjuice, vin etc. Kolsyra är ett annat ämne som kan etsa stenen vilket gör att man bör vara försiktig när man har en bänkskiva eller köksbänkskiva i marmor.
I t.ex. en drink är det inte alkoholen som gör märken utan det är kolsyran eller fruktsyran i det man blandat med. Syrorna påverkar dock inte stenens hållfasthet, utan orsakar enbart kosmetiska skador.

Underhåll av marmor

Bänkskivor av marmor skall alltid impregneras med en tunn olja, till exempel paraffinolja eller symaskinsolja.
Oljan påförs över hela den bearbetade ytan och man låter det ligga kvar i cirka 10 timmar, efter detta så torkas den överflödiga oljan bort med en torr trasa. Detta skall upprepas 2-3 gånger med en veckas intervall vid köp utav en ny marmorskiva.
För daglig rengöring rekommenderas dammtorkning med dammduk, torka med fuktig duk & använd såpa/tvållösning om så krävs. (Såpan/tvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser)

Risker med badrums- och köksbänkskiva

Är man medveten om och accepterar riskerna för fläckbildning, kan även marmor vara bra material för badrums- och köksbänkskivor. För övrig inredning i miljöer utan kemiska risker, som t.ex. fönsterbänkar är marmor och kalksten ett utmärkt material.

Exklusiv Marmor

Exklusiva marmorstenar säljs endast i hela tavlor. Dvs minimum köp för exklusiv marmor är 2.5 kvadratmeter.

Stäng meny